نحوه محاسبه سن بنا و اهمیت آن

2 خرداد 1402
0 دیدگاه
نحوه محاسبه سن بنا و اهمیت آن

سال ساخت خانه در سند و سن بنا یکی از موارد بسیار حائز اهمیت است و اهمیت آن در زمان خرید و فروش و دریافت وام و تسهیلات بانکی دو چندان می‌شود. سال ساخت از آن جهت مهم است که عمر ساختمان روی عمر مفید آن و زمان مانده تا کلنگی محسوب شدن بنا تاثیرگذار است. در نتیجه روی قیمت ملک نیز تاثیر خواهد داشت. از این رو خریداران باید پیش از اقدام برای نوشتن قرارداد سال ساخت ملک را استعلام بگیرند. سال ساختمان در سند تک برگ قابل مشاهده است. بنابراین لازم است پیش از محاسبه سن بنا، اطلاعات دقیقی در ارتباط با عمر ساختمان داشته باشید. در این مقاله املاک الماس شهر قصد داریم به بررسی معیارهای محاسبه سن بنا بپردازیم.

دلیل اهمیت سال ساخت خانه در سند و سن بنا چیست؟

عمر مفید ساختمان در ایران بین 20 تا 30 سال است. بنابراین هرچه ساختمانی جوان‌تر باشد، نوسازتر محسوب می‌شود. اغلب افراد در صورت داشتن بودجه کافی، تمایل به خرید ساختمان‌های نوساز دارند. زیرا اطمینان دارند ساختمان‌های جدیدتر با تکنولوژی به روزتری ساخته شده و طراحی داخلی مدرن‌تری دارند. به علاوه هرچه سن ساختمانی بالاتر رود، فرسوده‌تر و مستهلک‌تر شده و قیمت کمتری در مقایسه با خانه‌های نوساز خواهد داشت.

از سوی دیگر زمانی که قصد اقدام برای دریافت تسهیلات بانکی دارید، سن بنا یکی از فاکتورهای مهمی است که تأثیر مستقیمی روی مبلغ وام و دریافت آن دارد.

دلیل اهمیت سال ساخت خانه در سند و سن بنا چیست؟

چگونگی محاسبه سن بنا

برای محاسبه سن ساختمان سه روش و معیار متفاوت وجود دارد که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • سن واقعی ساختمان
  • سن بهره‌برداری ساختمان
  • عمر سندی ساختمان یعنی سال ساخت خانه در سند

سن واقعی ساختمان

زمانی که شخصی تصمیم به ساخت خانه یا آپارتمانی می‌گیرید، اولین گام، دریافت مجوز یا پروانه ساختمان است. برخی معتقدند این زمانی است که یک ساختمان متولد می‌شود. پس از دریافت پروانه ساخت، مراحل ساخت و ساز آغاز می‌شود. برخی دیگر معتقدند زمانی که پی‌ریزی ساختمان آغاز می‌شود را باید زمان تولد ساختمان در نظر گرفت و سن بنا از آن زمان محاسبه می‌شود. در زمان دریافت تسهیلات بانکی هم باور دوم به عنوان سن بنا در نظر گرفته می‌شود که به آن سن واقعی ساختمان می‌گویند.

سن بهره‌برداری ساختمان

در مقابل افرادی هم هستند که اعتقاد دارند، زمانی که ساختمان مورد بهره‌برداری قرار بگیرد و کلید آن به دست ساکنانش باشد، متولد می‌شود. برای محاسبه سن بنا با این معیار، باید به زمان نصب کنتورها مراجعه کنید. کارشناسان اعتقاد دارند که عمر بنا از زمان نصب کنتورها شروع می‌شود. در حقیقت تاریخ نصب کنتورها تاریخ پایان پروژه ساخت و ساز محسوب می‌شود.

به کمک قبض برق می‌توانید از زمان نصب کنتور مطلع شوید و سن بنا را از آن تاریخ محاسبه کنید. اما گاهی به دلایل مختلفی نظیر خرابی ممکن است کنتور تعویض شود و در قبض برق تاریخ تعویض آن ذکر شود. اما نگران نباشید! زیرا شرکت برق برای حل این مشکل راه حلی ارائه داده است. اداره برق سایتی را برای مشترکین ارائه کرده که با وارد کردن شناسه قبض، رمز و یا شماره پرونده به اطلاعات کلی زیادی از جمله موارد زیر دست یابند:

  • اطلاعات کلی مورد مالک
  • تعداد کنتورهای عوض‌شد
  • زمان نصب اولین کنتور
  • مبلغ بدهی
  • و …

چگونگی محاسبه سن بنا

سن سندی ساختمان یا سال ساخت خانه در سند

سال ساخت خانه در سند معیار دیگری است که برای محاسبه سن ساختمان در نظر گرفته‌می‌شود. سال ساخت درج شده در سند، در حقیقت  تاریخ دریافت پایان کار ساختمان است. زیرا زمانی که ساخت‌وساز به پایان می‌رسد، پایان کار، صورت مجلس تفکیکی و سند قطعی ملک صادر می‌شود. سالی که در سند ذکر می‌شود، تاریخ گرفتن پایان کار است.

همانطور که اشاره شد، سن واقعی بنا برای دریافت تسهیلات بانکی، سن سندی و سن بهره‌برداری ساختمان در هنگام خرید و فروش ملک، اهمیت دارند. از این‌رو لازم است که این محاسبات را بدانید. روش‌هایی که در این بخش ذکر شد، روش‌های رسمی برای محاسبه سن بنا می‌باشند. البته روش‌های غیر رسمی نیز وجود دارند که با استفاده از آنها می‌توانید قدمت بنا را تخمین بزنید.

تخمین سن ساختمان با روش‌های سنتی

اگر قصد خرید یا اجاره‌ی خانه، آپارتمان یا واحد تجاری دارید و می‌خواهید برآورد کنید که سن ساختمان چقدر است؟ در این صورت می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

پیگیری از شهرداری

شهرداری منطقه تمامی اطلاعات مربوط به ساخت‌وساز املاک را دراختیار دارد. بنابراین با مراجعه به شهرداری می‌توانید سالی که ساختمان ساخته شده را استعلام کنید.

بررسی قسمت‌های مختلف درون ساختمان

بررسی قسمت‌های داخلی خانه، به خصوص توالت‌ها یکی از راه‌هایی است که با استفاده از آن می‌توانید، سن بنا را تخمین بزنید. زیرا اغلب تولیدکنندگان توالت، سالی که توالت ساخته‌ می‌شود را درون مخزن یا درب آن درج می‌کنند. نصب توالت در مراحل پایانی ساخت‌وساز ساختمان انجام می‌شود، بنابراین با استفاده از این اطلاعات می‌توانید سن حدودی ساختمان را حدس بزنید.

روش‌های دیگر

از روی مصالح بکار رفته برای ساختمان، تورهای فاضلاب (زیرا گاهی سال تولید این توری‌ها روی آن‌ها زده می‌شود)، فاصله‌های آلومینیومی در پنجره‌های با روکش حرارتی (سال تولید بر روی آن‌ها درج شده است) و … می‌توانید تاریخ تقریبی نصب آن‌ها را تخمین بزنید.

تخمین سن ساختمان با روش‌های سنتی

محاسبه سن بنا از طریق استعلام

در حالت کلی جهت تعیین سن واقعی بنا، می‌توان به تاریخ پی ریزی و فونداسیون ساختمان استناد کرد و مبنا را تاریخی که این کار انجام شده است، قرارداد. به بیان دیگر تاریخ صادر شده برای دریافت پروانه، قدمت بنا را مشخص می‌کند.ملاک دریافت وام مسکن نیز تاریخ پروانه ساخت می‌باشد. زیرا اعطای وام را موجب ساخت ملک می‌دانند. اما با استفاده از روش‌های زیر هم می‌توان سن بنا را استعلام کرد:

۱. تعیین قدمت بنا براساس سن بهره‌برداری ساختمان

تعیین سن بهره‌برداری ساختمان یکی از روشهایی است که کارشناسان رسمی دادگستری راه و ساختمان برای تعیین سن بنا از آن استفاده می‌کنند. بنابراین تاریخی که پروانه پایان کار صادر می‌شود به عنوان سن بهره‌برداری ساختمان محسوب می‌شود. در پایان به همراه صورت مجلس تفکیکی (نقشه تفکیکی) و سند تک برگ قطعی، سن بنا با سند مشخص می‌شود.

به منظور ارزیابی ملک و معاملات ملکی برای تشخیص عمر بنا، از سن بهره برداری و سن سندی بنا استفاده می‌کنند. در این روش برای تعیین سن سندی، خریدار یک کپی از پروانه ساخت را از فروشنده گرفته و با تطبیق تاریخ نصب انشعابات ساختمان و تاریخ پروانه ساخت، سن بنا را به دست می‌آورد.

۲. تعیین قدمت بنا با قبض برق ساختمان

یکی از ساده‌ترین روش‌ها استفاده از قبض برق می‌باشد، زیرا معمولا در قبض برق تاریخی که کنتور برق در ساختمان نصب می‌شود را درج می‌کنند. اکثر کارشناسان باور دارند که یکی از دقیق‌ترین روش‌های تعیین قدمت بنا، ه تاریخ نصب کنتور است.

محاسبه سن بنا از طریق استعلام 

۳. تعیین سن بنا بر اساس عکس‌های هوایی

استفاده از عکس‌های هوایی سال‌های گذشته یکی دیگر از راه‌های تشخیص سن بنا است که از دقت بالاتری نسبت به سایر روش‌ها بر خوردار است. کارشناسان رسمی دادگستری برای حل بسیاری از مشکلات ملکی از جمله

  • تعیین حدود اربعه
  • تعیین حدود عوارض
  • جانمایی

و … از علم تفسیر عکس‌های هوایی به همراه تجربه و دانش فنی در این زمینه برای تعیین سن بنا استفاده می‌کنند.

سخن پایانی

در کل معیارهای گوناگونی برای تعیین سن بنا وجود دارد که برحسب موقعیت می‌توانید با استفاده از آنها می‌توان قدمت و طول عمر ساختمان را محاسبه کرد. بدون شک در تمام مراحل از جمله خرید و فروش ملک و دریافت تسهیلات بانکی سن واقعی ساختمان به کار شما می‌آید. پس این نکته را در نظر داشته باشید که سال ساخت خانه در سند که همان تاریخ دریافت پایان کار است، همیشه معیار اصلی نمی‌باشد و لازم است دقیق‌تر استعلام بگیرید.

ارسال دیدگاه